Helderse bunkers open, en als ’nieuw’

DEN HELDER – ,,Ze konden een bommetje hebben.’’ Vol vuur praat Ramon Boonstra (41) uit Den Helder over de veertien betonnen bunkers op Fort Dirks Admiraal in zijn woonplaats, met wanden van soms dikker dan twee meter.

Door Ed Dekker – 24-4-2015, 13:50 (Update 24-4-2015, 13:50)

Vrijwilligers actief op Fort Dirks Admiraal

Ramon Boonstra en andere vrijwilligers werkten een jaar aan het binnen en buiten opknappen van enkele van deze verwaarloosde verdedigingswerken. Het resultaat is te zien op 4 en 5 mei. De gemeente had € 25.000 beschikbaar gesteld voor de ingrijpende opknapbeurt. Niet eerder is het fortterrein op deze wijze aangepakt.

Fikkies

,,Het unieke gebied, vol historie, was een vrijplaats geworden voor fikkies, rotzooi en vernielingen. Dat is nu over’’, vertelt Boonstra. De acht vrijwilligers willen gedurende twee dagen een indruk geven van het verblijf van de bezetter op Dirks Admiraal. De Duitsers hadden het fort ingericht als luchtdoelbatterij, met honderden manschappen.

De voorbereiding voor de openstelling is in volle gang. Een opgeknapte vuurleidingbunker en een noodstroombunker zijn in elk geval toegankelijk. De vroegere werk- en slaapruimte van een Flak-officier is volledig naar toen ingericht, compleet met origineel inktpotje.

Privémuseum

De bunkerliefhebbers vertellen op 4 en 5 mei (10-17 u) uitgebreid over de oorlogsjaren. De meeste tentoongestelde voorwerpen zijn van Boonstra. Zijn woning heeft hij ingericht als privéoorlogsmuseum.

Helderse bunkers 001

(Foto 1) De plek van de vorige foto nu. In het midden op de achtergrond een plukje van de fortgracht.

Helderse bunkers 002

 

 

 

(Foto 2) Een Flak-officier in zijn werk- en slaapruimte in een van de bunkers op Fort Dirks Admiraal.

Helderse bunkers 003

Helderse bunkers

 

 

 

 

 

 

 

(Foto 3) De werk- en slaapruimte van de Flak-officier van de vorige foto in recente omstandigheden.

 

 

 

(Foto 4) Duitse manschappen achter een richtkoepel op een van de bunkers op Fort Dirks Admiraal. Op de achtergrond een deel van de fortgracht. 

 

FOTO’S RAMON BOONSTRA

Comments are closed.