Den Helder Sport op Deibelkamp

Den Helder Sport. En dat doen we dus ook op de AZC’s, Maaskamp, Deibelkamp en de Doggershoek. Het COA heeft medewerkers aangetrokken om sport en bewegen op deze ‘woonkampen’ te introduceren. De voorzieningen verschillen per locatie, maar er wordt hard aan gewerkt. Veel Helderse verenigingen verlenen hun medewerking.

Afgelopen dinsdag begeleidde ik met fitness trainer/personal trainer Peter de Jong Boers in een tot sportzaal omgetoverd knutselklasje een tiental Syriërs en vluchtelingen uit Eritrea in AZC Deibelkamp. Peter had zijn auto tot aan de deur gereden en daar kettlebells, matjes, gewichten, springtouwen en rekelastieken uitgeladen. In de weken ervoor had een Syriër Ammar zich al ontpopt tot zijn assistent, vertaler en recruiter. Ammar gaf in eigen land gymnastiek aan kinderen. Het werd een grappig, interactief sportuur waarin dan weer Peter dan weer Ammar de leiding nam. En de deelnemers gehuld in shorts, spijkerbroeken en trainingspakken reageerden hoewel verschillend toch allemaal enthousiast. Touwtjespringen was voor meerderen een eyeopener, de gewichten waren vooral in trek. En muziek was ook belangrijk.

Ammar werkte de oefeningen vaak in tweetallen af en dat zorgde tegelijkertijd voor meer verbinding in de groep. Barrières tussen nationaliteiten werden gebroken. Wat ze er van vonden dat ik als vrouw meedeed hebben ze niet verteld, althans ik kon het niet verstaan. Gelukkig had in ieder geval mijn armen en benen bedekt. Andere vrouwen heb ik deze avond niet gezien.
In de pauze deden we koffie op de kamer bij Ammar. Dan besef je waarom velen dit werk doen, maar ook hoe moeilijk de situatie is waarin deze vluchtelingen zich bevinden. Onze Syriër zit met een kamergenoot op een kamer van 2 bij 3 meter. Een tafeltje met een koffiezetapparaat kan er nog net bij. De bak met eten staat onder het bed en de zelfgebakken wraps (hoe heten ze in Syrië?) liggen in een plastic zak op de kast. Ze delen met zijn zessen de keuken, maar eten niet gezamenlijk. Ammar deelt stroopwafels. Lekkere koek heeft Nederland, vind hij, en veel keus. De natuur is mooi, Nederland is een mooi land. Zijn geboortestreek is platgebombardeerd en zijn vrouw zit met een kind van 8 maanden en een van 2 jaar in Damascus.

Na de koffie geeft hij weer inspirerend en enthousiast sportles. Dat hij van de stres is gaan roken, wil hij even niet weten. Hij doet een helende ademhaling voor. We trommelen nog wat jongelui op uit de koffie kamer en de zaal is weer gevuld. Volgende week komen ze weer. Graag zelfs. Eén van hen geeft nog even een showtje breakdance, een andere showt liever zijn kleren. We zijn toch allemaal hetzelfde.

MargavanderMeer.nl

Tot de volgende blog!

Marga van der Meer

photo

Comments are closed.